Højskolebladet 30.01.20
Af: Malene Fenger-Grøndahl
Udsatheden er blevet demokratiseret. Unge, som ikke kommer fra familier med sociale problemer, mistrives og føler sig presset af præstationskrav og høje forventninger. Denne tendens understreger forstander for Testrup Højskole Simon Axø og forsker Anne Görlich fra Center for Ungdomsforskning i et interview i Højskolebladet.
”Vi hører det fra de unge selv og fra de fagprofessionelle, der møder dem – UU-vejledere, undervisere, socialrådgivere, psykologer og sagsbehandlere. De giver samstemmende et billede af, at flere unge er pressede og mistrives, og at mange af dem er unge, som ikke passer med det klassiske billede af udsathed, fordi de ikke kommer fra det, vi traditionelt opfatter som udsatte familier. Der er altså noget andet på spil, end vi kender fra den klassiske udsathed, men hvad det præcis handler om, er vi først ved at indkredse,” siger Anne Görlich.
Anne Gorlich henviser i interviewet til CeFUs store forskningsprojekt Ny udsathed og bogen Ny Udsathed i Ungdomslivet - 11 forskere om den stigende mistrivsel blandt unge, hvor 11 forskere har givet et bud på, hvad den nye udsathed skyldes, og hvordan den kan forebygges.
”Forskernes bidrag og vores egen forskning giver et billede af, at unge rent faktisk er mere pressede end tidligere. Der er ikke bare tale om forkælede unge, der vil have det hele og ikke er vant til at gøre en indsats. [...] Mange unge giver udtryk for, at de gerne vil have lettet presset, og at de mangler et sted, hvor de føler sig trygge og hjemme. De oplever, at toget kører, og falder de af i farten, bliver de tabere. De føler sig tynget af at skulle vælge rigtigt, og påtager sig hele ansvaret, hvis noget går galt.”
Artiklen kan læses i Højskolebladet (30.01.20) sektion 1, side 6