Print

Hvordan giver det mening at være ung på eud - et forskningsprojekt om unge under 25 år og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb

Hvordan giver det mening at være ung på EUD? Et forskningsprojekt om unge under 25 år og deres møde med erhvervsuddannelsernes grundforløb

Dette forskningsprojekt undersøger, hvordan unge under 25 år på erhvervsuddannelserne skaber mening i spændingsfeltet mellem skoledelen på grundforløbet og deres ungdomsliv. Forskningsprojektet er finansieret af midler fra Arbejdsmarkedets Uddannelsesbidrag (AUB), og gennemføres i regi af Center for Viden om Erhvervsuddannelserne (CEVEU).

Tilgangen til erhvervsuddannelserne har de seneste 20 år været faldende, samtidig med at frafaldet har ligget stabilt højt på 40-45 procent (DEA, 2022). For at forstå denne udvikling af lav søgning og højt frafald, og hvad der skal til for at vende den, vil vi i dette forskningsprojekt tage afsæt i elevernes perspektiv, som det tager sig ud i spændingsfeltet mellem deres ungdomsliv og det læringsrum, de indgår i på uddannelserne. Antagelsen er, at når man som ung på grundforløbet på en erhvervsuddannelse oplever uddannelsen som meningsfuld er man mere motiveret for at gennemføre uddannelsen, end hvis man ikke oplevede den som meningsfuld (Aarkrog & Kamstrup 2023). Med fokus på de unge under 25 år er forskningsspørgsmålet for dette projekt således:

Hvordan skaber forskellige eud-elever under 25 år mening i spændingsfeltet mellem skoledelen på grundforløbet og deres ungdomsliv?

Forskningsprojektet strækker sig fra januar 2023 til foråret 2026. Den første del af projektet afsluttes primo 2025 med en en rapport, mens den sidste del afsluttes primo 2026.

Projektet er eksplorativt og baserer sig på kvalitative og kvantitative metoder. Vi ønsker at skabe et stærkt samspil mellem disse forskningstilgange, hvilket skaber en vis åbenhed i designet. Hensigten med samspillet er, at vi med en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse og analyse – ud over den viden der produceres selvstændigt – også 4 kan anvende den til at indkredse rekrutteringen af elever til undersøgelsen samt målrette og kvalificere den kvalitative del.

Undervejs i projektforløbet vil data og foreløbige fund og pointer blive formidlet via notater og andre formidlingsformater.

 

Publikationer

Frafald, fastholdelse og gennemførsel på erhvervsuddannelserne

Dette reviewstudie samler op på dansk forskning fra 2011 til 2023 om, hvad vi i en dansk kontekst ved om frafald, fastholdelse og gennemførsel af unge elever på erhvervsuddannelser. Reviewstudiet er udarbejdet af Center for Ungdomsforskning (CeFU) i regi af Center for Viden om Erhvervsuddannelser (CEVEU).

Hvordan giver det mening at være ung på EUD? Hvordan unge under 25 år på erhvervsuddannelserne skaber mening i spændingsfeltet mellem skoledelen på grundforløbene og deres ungdomsliv

Forskningsprojektet undersøger, hvordan unge erhvervsuddannelseselever under 25 år skaber mening og sammenhænge i spændingsfeltet mellem skoledelen på grundforløbene og deres ungdomsliv. Rapporten stiller skarpt på de unges møde med uddannelsen og fagene, fællesskaber, transport og betydningen af deres ungdomsliv bredt set og giver praktiske handlingsbud på, hvordan skoler og undervisere kan arbejde med at styrke elevernes oplevelse af mening og sammenhænge mellem uddannelsesliv og ungdomsliv.

Status for projektet

Status: i gang
Forventes afsluttet primo 2026

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere