Print

Psykisk mistrivsel og voldsudsathed blandt LGBTQ+ unge

LGBTQ+unge oplever utryghed og udsathed for diskrimination og mobning i både grundskole og på ungdomsuddannelserne, fx ses en overrepræsentation af unge, som har oplevet homofobi eller transfobi i skolen. Diskrimination og mobning rettet mod seksuel orientering og kønsidentitet kan føre til dårligere mental helbred, depression, dårligere skolepræstationer, fravær og endda skolefrafald. Samtidig mangler der viden om LGBTQ+unges strategier i udsatte situationer i skolen, og hvordan de kan få støtte fra skolen i sådanne situationer. 

Billederne på dette område tegner sig ens i Sverige og Danmark, men der er også betydelige forskelle mellem landene med hensyn til lovgivning om LGBTQ+-spørgsmål. I Sverige er lovgivningen langt i forhold til sociale institutioners ansvar for at udvikle og gennemføre forskellige handlingsplaner og politikker. Det kan derfor antages, at disse forskelle påvirker, hvordan seksuel orientering og kønsidentitet kommer til udtryk blandt unge i en skolekontekst, og hvordan disse spørgsmål håndteres og understøttes i de to lande. 

I dette komparative studie undersøger vi LGBTQ+ unges erfaringer med psykisk mistrivsel relateret til voldsudsathed i Sverige og Danmark. Der er tale om et longitudinelt kvalitativt interviewstudie, hvor også håndteringen af psykisk mistrivsel og voldsudsathed blandt LGBTQ+ unge i de to lande undersøges. Undersøgelsen er baseret på individuelle interviews med unge LGBTQ+-unge i alderen 15-19 år i Sverige og Danmark. Projektet vil bidrage med ny viden om forebyggende arbejde samt forskellige strategier, som fagfolk i svenske og danske skoler kan bruge til at støtte LGBTQ+-unge. Desuden vil projektet bidrage med ny viden til samfundet inden for et forskningsområde, der i øjeblikket er yderst beskedent undersøgt. Projektet er finansieret af Vetenskabsrådet i Sverige, ledes af Göteborgs Universitet og involverer, udover CeFU, forskere fra Göteborgs Universitet og Högskolan Väst i Sverige.

Kontakt forskere

Anne Görlich
anneg@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2073 5872

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Status for projektet

Status: i gang
Forventet afsluttet 2026

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere