Videnskab.dk d. 09.08.23
Af: Elisabeth Lønkjær Eskildsen
Hvornår har du sidst slået dig på at være en del af et fællesskab?
Måske har du altid haft det som blommen i et æg sammen med andre mennesker. Det kan også være, at tanken om fællesskab stresser og tynger dig.
En af hovedpointerne i det danske forskningsprojekt ‘Fællesskaber i ungdomslivet: Når de gør godt, og når de gør ondt’ er netop, at fællesskaber har både positive og negative sider.
»Fællesskaber er overalt, uanset om man vil være i dem eller ej, og det er et konstant arbejde at skulle orientere sig i dem. De giver energi, men de tapper også én,« siger professor i ungdomsforskning og souschef ved Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet, Niels Ulrik Sørensen.
Sammen med kollegerne lektor Maria Bruselius-Jensen og professor Noemi Katznelson står han bag projektet, der er støttet af Mary Fonden.
»Fællesskaber forbindes stort set altid med noget godt. Det gælder også fællesskaber i ungdomslivet, der ofte betragtes som et svar på de udfordringer og den mistrivsel, som har spredt sig blandt nutidens unge,« skriver forskerne.
Men fællesskaber er langtfra altid gode. De kan »forstærke præstationspresset, øge polariseringen og skabe oplevelser af utilstrækkelighed og udenforskab,« skriver forskergruppen.
Læs mere om CeFUs forskningsprojekt om unges fællesskaber
Find CeFUs bog 'Fællesskaber i ungdomslivet: Når de gør godt, og når de gør ondt'