Print

Succes på arbejdsmarkedet er vores eget ansvar

Kristeligt Dagblad, d. 7.12.2012

Af Marie Louise Hagemeister

Navnlig unge bebrejder ikke længere samfundet, men sig selv, hvis de står uden job. Det betyder større kynisme, men også mere handling, mener forskere

Hvis fyringssedlen kommer, eller det ikke lykkes at få et job, er det ens egen skyld.
Sådan tænker langt de fleste danskere i dag - især de unge, selvom virkeligheden er, at der er krise, og 165.500 mennesker står uden arbejde.

For i dagens Danmark er man sin egen lykkes smed, og hvis man ikke formår at slå igennem på arbejdsmarkedet, er det ikke samfundets skyld. Danskerne er nemlig blevet individualister i sådan en grad, at vi ikke længere dækker os ind under kollektive vilkår, siger flere forskere.
På Center på Ungdomsforskning kan de mærke det hos de unge studerende, som gør alt for at ruste sig til arbejdsmarkedet og den fremtidige karriere ved at have gode studiejob, rejse udenlands og lave frivilligt arbejde. Det siger lektor Camilla Hutters: " Mange af de unge mener, at de må tage sagen i egen hånd, hvis de skal have et job, når de er færdige. Og hvis det så ikke lykkes, er det, fordi de ikke har gjort det godt nok, og ikke fordi der er krise. I 1980' ernes kriseramte Danmark betragtede de unge det i højere grad som et kollektivt vilkår, som de alle måtte forholde sig til. Dengang handlede det ikke om ens egen formåen, hvis man blev valgt fra."

Læs hele artiklen her

Lagt online 18.12.2012 af Astrid Schrøder