Politiken 26.7.2019
Af: Dorte Hygum Sørensen
I dag er der for en del unge rigtig mange overvejelser og for nogles vedkommende også bekymringer og angst forbundet med det at skulle vælge. Mange er uafklarede. I 1990'erne kaldte man det søgende og afprøvende. I dag er det ikke forbundet med noget positivt.
Noemi Katznelson er forsker og leder af Center for Ungdomsforskning. Jeg ringer til hende for at få svar på, om unges tanker om uddannelsessystemet har ændret sig, og hvordan et afslag opleves i dag.
»Hvis vi generaliserer, var der i 1990'erne en forestilling om, at der var højt til loftet i uddannelsessystemet og mange muligheder. Relativt omkostningsfrit kunne man ose rundt i uddannelsessystemet. Til gengæld tænkte man, at kravene på arbejdsmarkedet var meget høje, at der var lavt til loftet på arbejdsmarkedet«, siger Noemi Katznelson og tilføjer:
»I dag er uddannelsessystemet et sted, hvor der er masser af regler og stopklodser, lavt til loftet og meget pres på. Til gengæld er arbejdsmarkedet nu et sted, hvor man mere kan få lov til at prøve nogle ting af. Der er højt til loftet, der kan du være innovativ og prøve dig selv af«.