Politiken 25.10.2017
Af: Mette Dalgaard
Siden 1960'erne har de unges interesse for at uddanne sig til murere og malere været på retræte. Trods klar politisk ambition om flere med flair for et håndværk og en årrække med politiske tiltag står rekrutteringen stadig stille.
I en spørgeskemaundersøgelse fra 2016 har et forskerhold fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet spurgt 1.608 danske gymnasieelever, hvorfor de har valgt at gå efter huen med der røde bånd. Her svarer de fleste, 72 procent, at de har valgt gymnasiet, fordi det er er en god fremtidssikring. 37 procent svarer, at de skal bruge en studentereksamen til den videregående uddannelse, de gerne vil ind på, mens 30 procent svarer, at de har valgt gymnasiet for at blive ældre og mere modne, inden de skal træffe et valg om retning.
»De unge vælger ikke gymnasiet på grund af de sjove fester, men tager en studentereksamen fremfor en erhvervsuddannelse, fordi de ønsker at tegne en forsikring for fremtiden. Der er hele tiden store skift på arbejdsmarkedet og uddannelsesområdet, og det skaber en enorm usikkerhed blandt de unge«, siger Noemi Katznelson, forskningsleder på Center for Ungdomsforskning.