Nordjyske Stiftstidende 29.03.20
Af: Claus Smidstrup
Danmark er et rejselystent folk, hvilket coronakrisen i den grad har vist. Mange strandede i udlandet, da verdens grænser lukkede, og Udenrigsministeriet såvel som fly- og forsikringselskaber blev sat under pres. De strandede skulle hentes hjem. Nordjyske Stiftstidende skriver, at den underliggende fortælling var - og er - at vi forventer, at vores eventyr ender godt. At nogen hjælper os frem mod den lykkelige slutning, som var livet et folkeeventyr.
Professor og leder ved CeFU, Noemi Katznelson, kommenterer i artiklen på denne omvæltning, hvor den fuldstændige rejsefrihed, som vi er vant til, med et trylleslag er væk, og eventyret nu må findes tættere på hjem:
"Måske var tendensen sat lidt i gang af klimaproblematikken, men nu er der sat turbo på, siger Noemi Katznelson, der ser nye muligheder for både denne og kommende generationer af unge.
- Vi ved, det kan være svært for nogle unge at finde lykke og mening i en fuldkommen åben verden, siger hun og tiltror de unge, at de kan gribe muligheden for at redefinere dannelsesrejsen.
I dag tager særdeles mange - i hvert fald gymnasieunge - rygsækken på og sætter sig i et fly mod en fjern destination, for, som Noemi Katznelson siger, at mærke suset.
Hun peger på, at unge netop rejser ud i det ukendte - eller i hvert fald det tilpas anderledes - for at erhverve sig redskaber, som både kan anvendes i den ydre og indre verden:
- Og mit gæt er, at de nu vil sprænge rammerne for, hvor eventyret kan finde sted, siger hun og formoder, at det både vil gælde geografisk og indholdsmæssigt."