Nordjyske Stiftstidende 19.02.2017
Foto: Michael Koch
Af: Tenna Petersen
Erhvervsskolereformen har endnu ikke gjort erhvervsuddannelserne mere populære blandt unge. Om knap to uger er der deadline for ansøgninger til landets ungdomsuddannelser. Politikere, erhvervslivet og fagbevægelsen håber, at flere vil vælge en erhvervsuddannelse. For Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft, lyder advarslen. Men trods en erhvervsskolereform og politiske tiltag, så er lysten til at gribe hammer, murerske eller slagterkniven ikke blevet større blandt de unge. Tværtimod. Statistikkerne viser, at interessen er dalende.
De unge skal møde fagene tidligere, hvis vi vil have dem til at søge ind på erhvervsuddannelserne, mener erhvervslivet og fagbevægelsen, der nu vil satse på, at folkeskolereformen kan hjælpe med at inspirere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Idéen med et tidligere møde mellem folkeskolelever og erhvervslivet er god, mener lektor ved Center for Ungdomsforskning, Mette Pless. Men det er langt fra nok til at rette op på ansøgertallet til erhvervsuddannelserne, understreger hun og udtaler:
- "Det er et langt sejt træk, for det er en massiv tendens, der har været til stede gennem rigtig mange år efterhånden. Det er ikke bare det, at man skal inspirere de unge, selvom jeg tror, det er en god idé. Men det er noget, der skal virke i samspil med andre faktorer, der har betydning for, hvordan unge vælger".
Mette Pless understreger desuden betydningen af, hvordan samfundet omtaler erhvervsuddannelserne:
- "Erhvervsskolernes mangel på ansøgere handler i høj grad om, hvordan man samfundsmæssigt har italesat ungdomsuddannelserne. Det har været nærmest en selvfølgelighed, at hvis man vælger en gymnasial uddannelse, så holder man flere muligheder åbne. Mange unge er bekymrede for fremtiden og ser de gymnasiale uddannelser som en form for " forsikring" mod arbejdsløshed", siger Mette Pless.
Læs hele artiklen på Nordjyskes hjemmeside (abonnement påkrævet)