Jyllands-Posten 05.08.2014
Af Morten Vestergaard & Kirstine Don Christensen
Er campusser med flere ungdomsuddannelser på samme adresse nøglen til at få flere unge igennem en uddannelse? I uddannelsesverdenen er meningerne delte.
Det betyder noget, hvor danske unge skal cykle hen om morgenen for at komme i skole. Det mener i hvert fald undervisningsminister Christine Antorini (S).
Hun vil kortlægge erfaringerne med campusser af ungdomsuddannelser og, hvis der er behov for det, se på om der er regler og bureaukrati, der står i vejen for, at uddannelserne kan slå sig sammen.
Mette Pless, der er lektor på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, har forsket i unge, der ikke får en uddannelse. Hun mener, at campusser kan skabe et mere dynamisk ungemiljø på tværs af uddannelserne. Men det kommer ikke af sig selv blot ved at placere uddannelserne sammen.
»Og for nogle unge kan centralisering af uddannelserne også have den modsatte effekt. Nogle af de svageste unge, som har det svært med skolen, kan føle sig fremmede på et stort uddannelsescampus, og desuden er de ikke tilbøjelige til at rejse langt efter at komme til at gå i skole,« siger Mette Pless.