Magisterbladet 06.12.19
Af: Benedicte Borelli
Nyuddannede akademikeres indtog på arbejdsmarkedet er præget af stress og dårlige arbejdsvilkår viser ny analyse fra Dansk Magisterforening. De nyuddannede mødes med midlertidige kontrakter, og mange mistrives i det prekære arbejdsliv. Magisterbladet har talt med lektor ved Center for Ungdomsforskning, Mette Lykke Nielsen:
“Vi ved, at arbejdslivet for unge akademikere i dag er kendetegnet ved større grad af midlertidighed. Cirka halvdelen af de magistre, der går fra ledighed til job, kommer i midlertidige stillinger. Vi ved fra forskningen, at det kan påvirke deres psykiske velbefindende”.
Hun tror derfor, at resultaterne af Dansk Magisterforenings analyse delvist kan forklares med, at mange unge får midlertidige kontrakter de første år af deres karriere.
“Det er i det hele taget forbundet med et pres at være ny på arbejdsmarkedet, og de tidsbegrænsede ansættelser kan udgøre en ekstra stressfaktor for den unge. De fleste vil jo gerne vise, at de kan præstere, og gøre sig konkurrencedygtige for at få en fast stilling. Derfor kan den enkelte være tilbøjelig til ikke at sige fra, hvis arbejdspladsen stiller for store krav, for at fremstå som en god arbejdskraft”.