Friskolen 10. maj 2021
Af: Ulla Hinge Thomsen
Corona-nedlukningerne har ikke bare skabt udfordringer for, men også mange historier om, de unge: De har (ikke) samfundssind. De fester. De er ensomme. Men hvordan har de egentlig haft det? Meget forskelligt viser det sig.
[...]
"Der har kørt nogle stereotype, kollektive fortællinger om de unge i coronatiden, som har været meget ensidige - der har været noget rigtigt i dem, men de har også været for generaliserende," siger Noemi Katznelson, professor og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet Campus København.
Hun har sammen med en kollega set på den forskning, der er foretaget i de unges trivsel under corona, herunder en rapport fra Rambøll, bestilt af Egmont Fonden, udgivet i august 2020. Den viser, at 13 procent af de unge mener, deres liv er blevet værre under corona, 12 procent mener, det er blevet bedre, og 75 procent synes samlet set, hverken livet er blevet værre eller bedre.
[...]
"Der er en stor gruppe, som har været i krise. De har fået lukket deres ungdomsliv ned, det har været træls at undvære hinanden, og motivationen har været ramt for mange. Men det er også en mulighed for at opleve, at man som ung godt kan komme igennem en krise - sammen," siger professoren, som mener, det er vigtigt at skelne mellem mistrivsel og naturlig krisereaktion: " Vi får ikke fat om nældens rod, når vi kalder det, den brede gruppe af unge oplever, for mistrivsel. Ordet placerer problemet hos den unge selv, som noget næsten sygeligt.