Politiken, d. 17. marts 2013
Af Marie Hjortdal og Mie Raatz
Endnu et bud på en reform af folkeskolen er på bordet. Denne gang fra Kommuners Landsforening (KL).
KL foreslår, at eleverne fra 7. klasse i højere grad end i dag skal opdeles på praktiske og teoretiske valgfag, der lægger sig op ad de fag, de senere får på ungdomsuddannelserne. Håbet er, at det kan mindske det nuværende frafald på ungdomsuddannelserne. I dag gennemfører kun godt halvdelen af eleverne på erhvervsskolerne uddannelsen.
Noemi Katznelson, der er leder af Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet, mener, at forslaget stik imod KL's planer risikerer »at ramme erhvervsskolerne som en boomerang lige i nakken«:
»Man kan ikke tage ansvar for sit fremtidige arbejdsliv i 7. klasse. Det er for stort et valg, og det kunne give anledning til, at endnu flere unge vælger en gymnasial uddannelse. Jeg tror faktisk, at det her kommer til at ramme erhvervsuddannelserne og dermed erhvervslivet rigtig hårdt, fordi mange unge tænker, at man altid kan vende tilbage til en erhvervsuddannelse og derfor vælger valgfag, der ligger op til en gymnasial uddannelse, som de kan risikere at blive erklæret ikke-parate til«, siger hun.