Jyllands-Posten 06.10.20
Af: Morten Vestergaard & Ida Sejersdal Dreiager
Ifølge eksperter er der mere end en brandert på spil, når Danmarks ungdom for tiden ikke kan være sammen med hinanden, som de plejer. Det handler om, hvordan mennesker skaber deres identitet. Jyllands-Posten tog ud for at finde ud af, hvordan en fredag helt konkret er forandret for unge i Aarhus.
Noemi Katznelson, professor, centerleder og forskningsleder på Center for Ungdomsforskning, udtrykker det sådan:
"Corona rammer ind i hjertekulen af det, der simpelthen er ungdommens dna – det sociale liv."
Hun taler om, at det er en central del af unges identitetsdannelse at danne og være i relation med andre. At flirte, at afprøve sig selv seksuelt, som køn, som selvstændigt individ osv. Et socialt liv er en identitetsafprøvning, og det er meget andet end at gå i byen og drikke øl, for unge bevæger sig i mange sociale sammenhænge – fritidsinteresser, studie, arbejde og forskellige vennegrupper.
[...]
"[...] Jeg er ikke så bekymret for dem, der har stærke sociale netværk, for de skal nok finde måder at mødes på. Men dem, der ikke er så stærke til at skabe netværk og sociale relationer, risikerer i højere grad at blive tabt, når ikke uddannelsesinstitutionerne tager den opgave på sig," siger Noemi Katznelson.