Information 15.02.19
Af: Sally Frydenlund
I sidste uge faldt der dom i en opsigtsvækkende sag fra Skive-egnen, hvor fem unge var sigtet for at have mishandlet og frihedsberøvet en ung kvinde over en periode på knap to år. Det er historien om et fællesskab af unge, hvor alt gik galt, og sansen for rigtigt og forkert langsomt blev visket ud. Men det er også en historie om, hvad der kan ske, når omgivelserne ikke ser, hvad der foregår lige for øjnene af dem.
[...]
Ifølge Noemi Katznelson, der er professor og forskningsleder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, er ustabile familieforhold et markant fællestræk for en gruppe af de unge, hun kalder 'unge på kanten af samfundet'.
»Det er en gruppe af unge, som har svært ved at finde deres plads i det traditionelle arbejdsmarked eller uddannelsessystem, som ofte har psykiske diagnoser og også ofte udfordringer i kontakten til deres familier eller andre unge.« Den samlede gruppe af unge på kanten af det danske samfund er på mellem 60.000 og 70.000, skønner Noemi Katznelson. Det er et paradoks, at det samtidig ofte er dem, der har mest kontakt med offentlige instanser, fortæller hun.
»Dem, der har været mest i kontakt med systemet, er også ofte dem, vi betragter som værende mest på kanten og uden for samfundet. De er ofte på overførselsindkomst, har sagsbehandlere og kan være under en form for udredning eller have psykiske udfordringer,« siger Noemi Katznelson.
Læs hele artiklen i Information d. 15/2, sektion 2 (Moderne Tider), side 14