Print

Hvad gør fagbevægelsen nu?

Fyens Stiftstidende, d. 02.05.2013

Af Katrine Højte Lynggaard.

Medlemsflugt, unge, der bliver væk og tab af politisk magt er fagbevægelsens største udfordring pr. 1. maj 2013.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen, forbundsformand hos fagforbundet FOA Dennis Kristensen og forsker ved Center for Ungdomsforskning Mette Lykke Nielsen.

De unge har ikke nogen ideologiske, følelsesmæssige eller politiske bindinger til fagbevægelsen, derfor skal fagbevægelsen konkurrere på pris og god medlemsservice. Fagbevægelsen skal ud på uddannelsesinstitutionerne og brande sig som det sted, hvor de unge kan få faglig sparring, netværke, få rådgivning i forhold til karriereudvikling og sikkerhed i forhold til arbejdsløshed. De skal slå fast, at fagbevægelsen ikke er flammende ideologiske taler og røde faner, men noget så banalt som uddannelse og beskæftigelse. Bindinger til politiske partier er dødsens farlige for fagbevægelsen.

Mette Lykke Nielsen. Forsker ved Center for Ungdomsforskning ved DPU, Aarhus Universitet: Derfor har fagbevægelsen svært ved at tiltrække unge: Mange af de unge der er på arbejdsmarkedet, har et job for at tjene penge, mens de uddanner sig. Deres tidshorisont er typisk relativ kort i sådan nogle job. For nogle af de unge jeg har interviewet i forbindelse med min forskning, gælder det, at de simpelthen ikke ofrer tid eller penge på at melde sig ind, fordi deres tidshorisont er relativ kort i det arbejde, de har. Det er ikke, fordi de ikke er interesserede i deres arbejdsvilkår generelt.

Læs mere her

Lagt online 07.05.2013 af Poul Simon Rasmussen

Kontakt forsker

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!