Print

Forælder: »Det er os, der har tjent pengene, så må vi også have lov til at bruge dem«

Politiken, d. 6. august 2012

AF Jakob Sorgenfri Kjær, Kirsten Nilsson, Michael Lund og Rasmus Bøttcher Christensen

Forældre hjælper deres voksne børn økonomisk, til gengæld bliver der ingen arv, viser ny undersøgelse.

Det er ikke sådan, at børnene står med hånden fremme og tigger. Men selv om Marianne Josephsens børn er voksne og flyttet hjemmefra, hjælper hun og hendes mand dem af og til med store og små udgifter.

Pudsigt nok er de generøse forældre ikke udelt begejstrede for pengeoverførslen. Lige godt halvdelen mener, at det svækker selvstændigheden hos voksne børn, hvis de støttes økonomisk af deres forældre. At den økonomiske støtte giver et magtforhold, er antropolog Anne Leonora Blaakilde enig i. Det er der bare ikke noget nyt i.

»Historisk set har den yngre generation altid været afhængig af den ældres hjælp. Engang var det sådan, at de unge måtte flytte ind i huset hos forældrene og underkaste sig deres magt, indtil de gav den fra sig«, siger Anne Leonora Blaakilde, 51, postdoc ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.
Det nye er, siger antropologen, at vi i dag hylder individets ret til at være uafhængigt.
»Vi føler, at vi mister vores integritet ved, at yngre er afhængige af deres forældre. Man kan sige, at det svækker selvstændigheden, men det er, fordi vi forventer, at man kan være helt uafhængig«.

Men måske er forældrenes hjælp blevet større. Det har kritikere i hvert fald ment i USA, hvor begrebet helikopterforældre er opstået. Det dækker over en forældregeneration, som kredser over deres børn som en helikopter hele vejen gennem uddannelsessystemet. En tendens, danske universiteter også kan genkende, når forældre sørger for deres voksne børns ansøgning til universitetet og henvender sig til studievejledningen.

Men de unge er også under et større pres i dag. Der er krav til, at de skal tage en uddannelse, skal klare sig godt og se godt ud oveni. Det pres ser forældrene og vil hjælpe, mener forskningslederen ved Center for Ungdomsforskning:
»Vi lever i en konkurrence- og præstationskultur. Og hvis forældre kan hjælpe og støtte deres voksne børn, gør de det naturligt nok for at tage lidt af presset af dem«, siger Jens Christian Nielsen, 40.

Læs hele artiklen

Lagt online 14.08.2012 af Astrid Schrøder