DR Nyheder 01.03.2017
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Af: Louise Brodthagen Jensen
På bare seks år er antallet af unge mellem 18 og 24 år uden bolig fordoblet, og ved seneste hjemløsetælling i 2015 var der 1.172 unge hjemløse. Det har fået flere af landets store byer til at oprette herberger med pladser kun for unge.
Et øget fokus på unge på kanten af samfundet bliver hilst velkommen af centerleder for Center for Ungdomsforskning, Noemi Katznelson. Hun har blandt andet forsket i marginalisering blandt unge på kanten af samfundet, herunder hjemløse.
- "De unge har meget forskellige strategier i forhold til at navigere i det. Nogle er meget handlende, og det er ikke til at se, at de er hjemløse. Men de har intet andet end de få genstande, de lige bærer rundt på. Intet socialt netværk, så de gør, hvad de kan for at signalere en eller anden form for overskud, som er den lille krog, der holder dem fast i et almindeligt ungdomsliv. De har fuldstændigt tabt overblikket og har ikke styr på noget som helst", forklarer Noemi Katznelson.
Hun efterlyser en politisk plan for, hvordan man skaber plads til de unge, som føler sig klemt ikke bare på økonomi, men også i forhold til uddannelse og på arbejdsmarkedet.
- "Der er ingen tvivl om, at for langt de fleste er en uddannelse det bedste, men vi må også erkende, at der er en gruppe, som er så hårdt ramt og som måske kan have gavn af andre alternativer, og det gælder simpelthen om at få dem ud af det miljø, inden de får for mange grimme oplevelser med sig", lyder det.