Berlingske 07.07.20
Af: Julie Dalgas
For en gruppe unge har coronakrisen været en positiv tid uden sociale arrangementer og forventningspres, fortæller eksperter. En af dem, der har oplevet en markant bedring, er 18-årige Ida Marie Vogensen, som har kæmpet med angst og overspisningsanfald siden 5. klasse.
[...]
"Der er helt klart unge, der har fået det bedre under coronakrisen. Corona har givet ro på hos dem, de har haft mindre stress, mindre fomo, og de har ikke behøvet at være på hele tiden, som de normalt skal i dagens samfund," siger Noemi Katznelson, der er professor og centerleder på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.
[...]
I begyndelsen af coronakrisen frygtede mange eksperter, at krisen ville få fatale konsekvenser for ungdommen. Billedet har vist sig at være betydeligt anderledes, lyder det fra professoren.
"Vi voksne har skrøbeliggjort ungdommen på en helt unødvendig måde ved i begyndelsen af krisen at sige, at vi kommer til at se mere mistrivsel blandt de unge, fordi de skal væk fra deres venner og skole. Vi har signaleret, at helt normale triste følelser er det samme som mistrivsel, og dermed kommer vi faktisk til at producere skrøbelighed blandt unge," siger hun og fortsætter: "Vi har forpasset muligheden for at lære vores unge, at ensomhed og bekymringer også er en del af livet. I stedet tror de, at følelserne betyder, at de har det dårligt. Det gør de ikke.
Og så har vi heller ikke givet plads til, at der faktisk er nogle unge, der trives, og som har fået øjnene op for, at de ikke vil leve et liv, hvor de hele tiden skal være på."