Avisen.dk 28.02.2017
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Af: Henny Christensen
Forældre guider sikkert deres børn fra folkeskole til gymnasium, mens iveren efter at vise vej til en erhvervsskole er mere sjælden. Ikke mindst i hovedstadsområdet, hvor mor og far ved mindst om de mange håndværkeruddannelser sammenlignet med forældre i Nordjylland.
Det viser en undersøgelse blandt 520 forældre, som mediebureauet IUM og IPG Mediebrands har foretaget for Den Regionale Ungeenhed, der er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Erhvervsskolen Nordsjælland. Undersøgelsen viser at i hovedstaden erklærer 69 procent af forældre i undersøgelsen, at de 'ved mindst' om erhvervsuddannelserne, mens det samme 'kun' gør sig gældende for 55 procent af de nordjyske mødre og fædre. Omvendt erklærer langt de fleste forældre i københavnsområdet, 81 procent, at de 'ved mest' om de gymnasiale uddannelser. I Nordjylland svarer 74 procent af forældrene, at de 'ved mest' om, hvad gymnasiet byder på.
Arnt Louw, lektor ved Center for Ungdomsforskning, mener, at mor og fars anbefalinger er 'nøglen' til, hvilken uddannelse familiens teenagere vælger. Udfordringen er at ramme de unge med en vedkommende historie:
- "Gymnasiet har en stærk historie, mens erhvervsuddannelserne er som en sort boks. Eller i bedste fald en broget boks. At tale om mangel på faglært arbejdskraft rykker slet ikke de unge. Det øger heller ikke søgningen, hvis mor og far taler om, at det er hårdt at være kok", siger Arnt Louw.
Han er optaget af, at skolerne får skabt de rette læringsmiljøer:
- "Det handler ikke om fredagsbarer og fester som i gymnasiet, men om et miljø, hvor eleverne føler sig velkomne og oplever, at de en del af et fagligt fælleskab", mener Arnt Louw.