Print

DR P3: 'Det er jo en grotesk situation at være i!' Derfor føles midlertidige jobs så belastende

DR P3 d. 30.10.23

Af: Laura Bøge Mortensen

De bliver mere og mere almindelige, men korte, tidsbegrænsede ansættelser kan være dybt problematiske, mener forsker.

Er du ansat i en tidsbegrænset ansættelse, og har du pres over det?
Hvis du svarer ja, er der to ting, du skal vide:
- Det er ikke dig, der er sart.
- Der er flere veldokumenterede grunde til, at vi mennesker reagerer negativt på korte ansættelser.

[...] For mange hænger ens præstation på jobbet og værdi som menneske sammen, fortæller Mette Lykke Nielsen, som har forsket i, hvordan unge mennesker reagerer på at være i et midlertidigt ansættelsesforhold.

- Arbejde og præstation fylder enormt meget for mange unge. Folk er utrolig investeret i arbejdet, og når man så – af alle mulige årsager – har svært ved at præstere 100 procent i en midlertidig ansættelse, kan det betyde, at man kommer i tvivl om sin egen værdi som menneske.

Da Mette Lykke Nielsen under sit seneste forskningsprojekt sad og analyserede sine interviews, blev hun og kollegaerne overrasket over, hvor dårligt mange af de unge case-personer havde det, og hvor meget de fandt sig i.

- Noget af det, der chokerede os, var voldsomheden. Fælles for svarene var, at mange bliver sygemeldt og eller får symptomer på stress, fordi de simpelthen har oplevet et for stort pres på deres arbejdsplads.

- Men fordi ens arbejde og selvforståelse betyder så meget for ens identitet, arbejder mange også videre, selvom de ved, at de ikke har det godt, siger Mette Lykke Nielsen.

Læs hele artiklen her

Lagt online 30.10.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere
CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!