Print

Nødråb: De unge aner intet om skatteforhold

Politiken, d. 10. september 2012

af Michael Olsen 

Skattebetalingen er selve fundamentet under det danske velfærdssamfund, men fremtidens skatteborgere, de unge mellem 16 og 20 år, ved dårligt, hvad en skat er for en størrelse.
 
Kirsten Hansen er rimeligt rystet.
Og der skal ellers noget til.
Men der er al mulig grund til at råbe vagt i gevær, når det gælder unge danskeres uvidenhed om skattesystemet, mener Kirsten Hansen, der er daglig leder af den særlige afdeling i Skat, der tager ud på landets skoler, gymnasier og erhvervsskoler for at lære unge danskere, hvordan skattesystemet er skruet sammen.
»Jamen, de ved næsten ingen ting. De tror, at alting kommer af sig selv, skoler, universiteter, sygehuse. Har de et fritidsjob - jamen, så kigger de alene på lønseddelens bundlinje for at finde ud af, hvor mange penge de kan bruge. At Skat har taget sin del af lønnen, spekulerer de ikke engang over«, siger Kirsten Hansen.
Skat rykker ud med undervisere, så snart en skole beder om det. Men interessen for at give eleverne en dybere viden om skattesystemets indretning har hidtil været ' til at overse', som Kirsten Hansen udtrykker det.

At så mange unge har så lidt styr på skatten, overrasker Jens Christian Nielsen, forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning. Især fordi de unge er vokset op med forældre, der selv er skatteborgere, og som har holdninger til det at betale en pæn del af indkomsten til velfærden og fællesskabet.
Desuden fylder skat en hel del i den samfundspolitiske debat, understreger Jens Christian Nielsen: »Men det der med skatten bliver nok først for alvor nærværende for unge mennesker, når de selv står i en livssituation, der kobler dem direkte til skattebetalingen, eksempelvis når de får et arbejde, der ikke kan klares på frikortet«.

Læs hele artiklen her

Lagt online 10.09.2012 af Astrid Schrøder